Vinksahtanut maailma paikoilleen

Jani Roman

 

Vinksahtanut maailma paikoilleen

 

Kylläpä maailma on täynnä kaikenlaista ideologiaa! Uskotaan yhteen ja toiseen – ja vähintään yhtä paljon epäillään yhtä sun toista.

 

Maailma on polarisoitunut ja vastakkainasettelut syvenevät. On ilmastonmuutosta – ja on uskomusta, ettei se mihinkään muutu. On jopa niitä, jotka vähät välittävät siitä muuttuuko vai ei.

 

On toksista maskuliinisuutta ja on väärin ymmärrettyjen valkoisten heteromiesten vastaliikettä.

 

On vasemmistoa ja on oikeistoa.

 

Kenen puolella olet? Ketä vastaan olet?

 

Entä kuka on oikeassa?

 

Hmm.

 

Mitäpä, jos kysymys ei olekaan, kuka on oikeassa – vaan miten voimme palvella elämää?

 

Entä jos emme käyttäisikään energiaamme vastapuolen haastamiseen, vaan ymmärryksemme syventämiseen? Siis oikeasti.

 

Sellainen olisi suuri mahdollisuus kasvaa ihmisenä.

 

Oletko koskaan ollut prosessissa, jossa aito dialogi sekä aito maailman ja itsensä tutkiminen tuottavat syvällisiä oivalluksia ja kasvua?

 

Sellainen prosessi, jossa ei etsitä syyllisiä ja syyttömiä, vaan aitoa ymmärrystä?

 

Sellaiseen prosessiin osallistuminen on suuri etuoikeus ja mahdollisuus. Sellaiseen prosessiin kuuluvat kohtaamiset ovat ainutkertaisia ja merkityksellisiä.

 

Tällaisilla kohtaamisilla on merkitystä myös yhteisesti: kasvu, joka tapahtuu yksilössä, väistämättä heijastuu hänen lähipiiriinsä.

 

Me olemme nimittäin yksi kokonaisuus: olemme samaa systeemiä. Systeemin yhdessä osassa tapahtuva muutos vaikuttaa muihin osiin.

 

Siksi sinulla on merkitystä. Teoillasi ja kasvullasi on merkitystä.

 

Miten tällaista kasvua voidaan saada aikaiseksi?

 

Systeeminen konstellaatio on vallankumouksellinen menetelmä tutkia ihmisen elämää. Se ei valitse puolia, vaan näyttää, mitkä ovat perussyyt erilaisiin ongelmiin, joita kohtaamme perheissämme, ihmissuhteissamme ja työssämme.

 

Oletko kuullut systeemisestä konstellaatiosta?

 

Se avaa ikkunan ihmisten välisiin näkymättömiin dynamiikkoihin. Voimme ensimmäistä kertaa ymmärtää, mikä ihmistä ohjaa: sinua, minua ja meitä.

 

Voimme ensimmäistä kertaa tajuta, miten liitymme aikaisempiin sukupolviin – ja miten kannamme taakkoja, jotka hämärtävät kykyämme olla selkeitä, olla onnellisia ja olla läsnä.

 

Tämä uskomaton menetelmä toimii yhtä hyvin henkilökohtaisissa kysymyksissä kuin työyhteisöjen ongelmissa. Se on työkalu, jota voimme käyttää strategioiden kehittämiseen ja ihmissuhdeongelmien ratkomiseen.

 

Menetelmän monikäyttöisyys johtuu siitä, että ihminen on sosiaalinen eläin.

 

Ihmiselle ihmissuhteet ovat kaikkein tärkeimmät – vaikka hän sanoisi olevansa asiakeskeinen. Jo vastasyntyneellä on taju siitä, että hän on riippuvainen muista. Siitä syntyy hänen syvä ja moniulotteinen suhtautumisensa muihin ihmisiin.

 

Ja tiedätkö, miten vapauttavaa on ymmärtää tätä mekanismia, nähdä sen vaikutus omassa elämässään – ja purkaa sellaista toimimatonta dynamiikkaa, joka estää onnistumasta ja olla onnellinen?

 

Tämä on todellinen murroskohta ihmisen – ja koko ihmiskunnan kehityksessä.

 

Vinksahtanut maailma menee paikoilleen.

 

*

 

Katso ILMAINEN video siitä, miten voit oppia systeemisen konstellaation menetelmää!

Jani Roman on tekniikan tohtori, väitellyt työpsykologiasta aiheena dialogi organisaatiokulttuurin kehittämisen menetelmänä. Hän aloitti psykodraaman tekemisen vuonna 1994 ja systeemisen konstellaation vuonna 2002. Jani on systeemisen konstellaation pioneeri Suomessa. Hän on myös tunnetuimpia mindfulnessin opettajia Suomessa - hänen kursseilleen on osallistunut lähes 6000 ihmistä.