Suomi100konstellaatio

Yhdessä ja arvostaen

Systeeminen konstellaatio Suomen 100-vuotishankkeena
Yhteisen identiteetin ja yhteishengen tukemiseksi tarkastelemme Suomen historian ja itsenäisyyden kohtalonhetkiä ja tuemme niihin liittyvien vanhojen haavojen parantamista systeemisen konstellaation avulla.

Systemisk konstellation som Finlands 100-års projekt

Vi undersöker Finlands historia och dess ödesstunder med hjälp av systemisk konstellation för att främja utveckling för en gemensam identitet och samhörighet och att läka gamla sår.

Suomi sijaitsee Ruotsin ja Venäjän välissä ja on vuosisatojen ajan ollut niistä tulevien paineiden kohteena, mutta saanut myös niistä vaikutteita kulttuuriinsa ja kehitykseensä. Itsenäistymisen aika oli voimakasta kuohunnan aikaa, jolloin Suomessa syntyi myös sisällissota ja niistä syntyneet haavat elävät eri tavoin edelleen tämän päivän ihmisissä. Samoin toinen maailmansota uhkasi suomalaisten itsenäisyyttä ja henkeä. Tästäkin syntyneet haavat elävät edelleen eri tavoin. Viime vuosina taas globalisaatio ja maahanmuuttajat sekä maailman konfliktit ovat tuoneet uusia haasteita suomalaiselle yhteiskunnalle.

Suomi100konstellaatio

Yhdessä ja arvostaen 

Virallinen Suomi100-hanke

Systeeminen konstellaatio on keino tukea minkä tahansa ihmissysteemin kehittämistä. Suomi valtiona ja yhteiskuntana on ihmissysteemi, jossa on erilaisia ryhmittymiä, ja joka on rakentunut monien sukupolvien kautta.


Suomi sijaitsee Ruotsin ja Venäjän välissä ja on vuosisatojen ajan ollut niistä tulevien paineiden kohteena, mutta
saanut myös niistä vaikutteita kulttuuriinsa ja kehitykseensä. Itsenäistymisen aika oli voimakasta kuohunnan aikaa, jolloin Suomessa syntyi myös sisällissota ja niistä syntyneet haavat elävät eri tavoin edelleen tämän päivän ihmisissä. Samoin toinen maailmansota uhkasi suomalaisten itsenäisyyttä ja henkeä. Tästäkin syntyneet haavat elävät edelleen eri tavoin. Viime vuosina taas globalisaatio ja maahanmuuttajat sekä maailman konfliktit ovat tuoneet uusia haasteita suomalaiselle yhteiskunnalle.


Systeemisen konstellaation avulla voimme tarkastella näitä kehityskulkuja ja etsiä sellaista ymmärrystä, mikä voi auttaa parantamaan vanhoja haavoja ja löytämään uutta yhteistä suuntaa. Menetelmä on alun perin terapiamuoto, jota käytetään myös organisaatioiden kehittämiseen ja yhteiskunnallisten ongelmien ratkomiseen (ks. esim. Roman 2016 Systeeminen konstellaatio – Ihmisyhteisöjen näkymättömät voimat).


Tässä hankkeessa järjestetään kaksi puolen päivän mittaista tapaamista, joista ensimmäisen tapaamiskerran teema on sisällissota ja se toteutetaan Tammisaaressa Raaseporissa, missä kansalaissota koettiin dramaattisesti - siellä oli yksi suurimista keskitysleireistä ja vankiloista. Toisen tapaamiskerran teemana on Suomi tänään, ja tilaisuus pidetään Helsingissä.


Molemmat tilaisuudet ovat avoimia eikä osallistujan tarvitse osallistua kaikkiin tilaisuuksiin. Osallistujat ovat tavallisia aiheesta kiinnostuneita kansalaisia. He voivat osallistua tilaisuuteen vain seuraten tai osallistuen keskusteluun tai osallistuen konstellaatioihin. Konstellaatioissa ihmiset saavat edustaa aiheeseen liittyen historian eri tahoja ja menetelmän mukaisesti tutkimme niihin liittyviä latauksia ja suhteita toisiin tahoihin.


Tilaisuudessa on myös mahdollista tehdä henkilökohtaiseen perhehistoriaan liittyviä konstellaatioita teemaan liittyen. Nämä henkilökohtaiset tarinat kuvastavat myös yhteistä tarinaa.

Esimerkiksi tutkimusten mukaan syrjäytyminen periytyy. Konstellaation avulla voimme parantaa vanhoja haavoja ja uudet sukupolvet vapautuvat menneisyyden taakoista.


Vetäjinä toimivat TkT (työpsykologia) Jani Roman ja KTM Riikka Lehti. Molemmat ovat systeemisen konstellaation pioneereja Suomessa.

Tapahtumat

30.9 Tammisaari, teema: Kansalaissota (sisällissota 1918) ja sen haavat. > Lue tapahtumakutsu Facebookissa

2.12 Helsinki, teema: Suomi tänään.

Yhteystiedot:

Jani Roman, 0500 762 772, etunimi.sukunimi at dialogi-instituutti.fi

Facebook: https://www.facebook.com/Suomi100konstellaatio-1295253347196357/

> Dialogi-instituutin etusivut

> Lue lisää systeemisestä konstellaatiosta