Konstellaatio on yksi ihmisen tärkeimmistä keksinnöistä 2*

Päivitetty: 17o marras 2018Lääkärikirja Duodecim’ssa (2018) todetaan:

”Ihmissuhteet ovat terveydenkin kannalta tärkeitä

Sosiaalisen elinympäristön valtava merkitys ihmisen terveydelle on selvinnyt vasta aivan viime vuosina. Muilta ihmisiltä saatu tuki edistää terveyttä, suojaa sairauksilta ja parantaa toipumismahdollisuuksia niillä, jotka jo ovat sairastuneet. Yksinäisyys lisää sydäntautien, mutta myös monien muiden sairauksien vaaraa. Eronneet kuolevat sepelvaltimotautiin yli kaksi kertaa useammin kuin naimisissa olevat...”

Näin äskettäin Facebookissa yhdysvaltalaisen tutkimuksen, jonka mukaan pitkään ikään vaikuttaa eniten ihmissuhteet ja erityisesti niiden laatu.

Psykodraaman, ryhmäpsykoterapian ja sosiometrian perustaja Jacob Moreno totesi, että ihminen on yhtä terve kuin hänen ihmissuhteensa.

Ihminen on supersosiaalinen eläin ja se leimaa häntä. Ihmissuhteet ovat meille kaikkein tärkeimpiä – huolimatta siitä, pidämmekö itseämme asiakeskeisenä ihmisenä.

Se tarkoittaa, että jos meillä on ongelmia ihmissuhteissa, se myös sattuu kaikkein eniten. Vai mitä mieltä sinä olet?

Toisaalta, useissa tutkimuksissa yksinäisyys ja syrjäytyminen on nimetty pahimmiksi terveyttä ja hyvinvointia uhkaaviksi tekijöiksi.

Me tarvitsemme toisiamme. Tarvitsemme tukea, läheisyyttä ja ystävyyttä.

Systeeminen konstellaatio tekee näkyväksi ihmissuhteidemme tilanteen ja laadun. Se auttaa meitä ymmärtämään, miksi joissakin suhteissa on jännitteitä ja epäluottamusta.

Normaalistihan nämä asiat eivät näy. Emme osaa ajatella suhteitamme tästä näkökulmasta, vaan lähinnä vain omien kokemustemme kautta: ärsyttää, suututtaa, masentaa, ahdistaa, on kaipausta…

Konstellaation avulla voimme kohdata ihmisemme uudella tasolla. Sellaisella tasolla, jossa ei ole näyttelemistä, pakenemista ja selittelyä. Voimme tunnistaa, miten suhteemme ovat ajautuneet epätasapainoon. Voimme tunnistaa oman vaikutuksemme ja vastuumme. Voimme päästää irti siitä, mikä meille ei kuulu. Voimme kohdata itsemme ja toisemme tavalla, joka tukee kasvuamme.

Sellainen selkeyttää, helpottaa ja voimaannuttaa.

Jos meillä ei ole ihmissuhteita, voimme tunnistaa, mistä se johtuu. Ymmärryksemme itsestämme lisääntyy. Pääsemme jopa ongelmiemme juurille. Ne eivät yleensä ole nykyisissä suhteissamme.

Konstellaation kehittäjä, Bert Hellinger, on todennut, että kaikissa terapioissa pyritään pääsemään lähteelle ja se lähde on ihmisen suhde omiin vanhempiinsa.

Sen lisäksi Hellinger on osoittanut, ja tämän näemme konstellaatiossa, että tämä ei rajoitu vain omiin vanhempiin, vaikka he ovatkin keskeisimmät. Myös aiemmissa sukupolvissa koetut vaikeat asiat heijastuvat tuleviin sukupolviin. Siitä käytetään nimitystä taakkasiirtymä.

Kaikki tämä on näkymätöntä. Ihminen ei ole itse niistä tietoinen. Hän tunnistaa vain oireet, jotka ovat ongelmia tämän hetken elämässä ja ihmissuhteissa, mutta todellisuudessa seurausta käsittelemättömistä haavoista menneisyydessä.

Hän projisoi nämä alitajuiset draiverit (katso edellinen blogitekstini) edessään oleviin ihmisiin, ryhmiin tai asioihin.

Systeeminen konstellaatio tekee tämän näkyväksi.

Kun näemme sen, voimme löytää uudenlaisen yhteyden meille rakkaisiin ihmisiin, päästä elämämme lähteelle. Voimme eheyttää ihmissuhteitamme, tulla selkeämmiksi ja tunnistaa, miten paljon meissä on rakkautta.

Se parantaa. Se antaa meille syvää tyydytystä. Se vapauttaa meidät.

Ja koska ihmissuhteet ovat aina molemminpuolisia, eheyttäessäsi suhteitasi myös muut hyötyvät siitä. Siitä seuraa paljon hyvää läheisillesi – me kaikki voimme kasvaa.

Ihmissuhteet ovat ihmiselle kaikkein tärkeimpiä, ja siksi konstellaatio on mielestäni yksi ihmisen tärkeimmistä keksinnöistä.

*Konstellaatio on saksalaisen terapeutin Bert Hellingerin kehittämä terapiamenetelmä. Sen käyttö on laajentunut myös organisaatioiden kehittämiseen ja yhteiskunnallisten kysymysten käsittelyyn, koska kaikissa ihmissysteemeissä vaikuttavat samanlaiset ilmiöt.

Olen Jani Roman ja systeemisen konstellaation pioneereja Suomessa. Koen Mindful Systemic Coach™ -koulutuksen yhdeksi tärkeimmistä asioista työelämässäni. Se levittää systeemistä ymmärrystä yhteiskuntaamme. Sinun panostasi tarvitaan. Teoillasi on merkitystä.

Lue lisää koulutuksesta: https://www.dialogi-instituutti.fi/mindful-systemic-coach7 katselukertaa