Kuka olen?
Minne menen?

Kaipaatko selkeyttä, tasapainoa, energiaa antavia ihmissuhteita ja syvempää yhteyttä itseesi?

 

Silloin tämä ainutlaatuinen kasvuryhmä voi olla tärkeä askel polullasi…

Peili
perhekonstellaation kasvuryhmä
2019

Polulla aitoon olemiseen ja hyviin ihmissuhteisiin

Vuoden kestoinen perhekonstellaatioon perustuva kasvuryhmä ja systeemisen konstellaation peruskoulutus

 

Kuka olet? Mihin olet menossa? Mikä on sinulle tärkeää? Mitä haluat rakentaa ja luoda? Oma elämä ja sen suunta. Onko olemassa tärkeämpää asiaa?

 

Peili-kasvuryhmässä saat mahdollisuuden tarkastella ja kehittää elämäsi perusteita. Nämä perusteet antavat suunnan elämällesi. Mitä teet työksesi? Teetkö asioita, joista välität ja nautit? Kykenetkö rakentamaan rakkaudellisia, energiaa antavia suhteita?

> Lue blogikirjoitus "Ensimmäinen Peili päättyi"

Taakkasiirtymät ovat aiemmilta sukupolvilta siirtyneitä alitajuisia tunnekuormia. Vaikeat kokemukset, joita ei ole kyetty kohtaamaan ja työstämään, periytyvät seuraaviin sukupolviin. Taakkasiirtymät vaikuttavat valintoihisi, uskomuksiisi, elämän kokemukseesi ja identiteettiisi. Kannatko sellaista, mitä sinun ei tarvitsisi enää kantaa?

 

Ihmissuhteet ovat meille kaikkein tärkeimpiä asioita. Ne vaikuttavat terveyteen, elämäniloomme ja elämän pituuteen. Ihminen on yhtä terve kuin hänen ihmissuhteensa. Eivätkä nämä suhteet tarkoita vain ihmisiä, joita meillä on ympärillämme. Tarkoitamme suhteita, joita kannamme sydämissämme: ihmisiä, jotka eivät välttämättä ole ajassa ja paikassa meitä lähellä, mutta jotka ovat meille merkittäviä ja tärkeitä.

Perhekonstellaatio on terapiamuoto, joka antaa mahdollisuuden tarkastella elämäämme suuremmassa mittakaavassa. Näemme, miten liitymme aiempiin sukupolviin. Ymmärrämme, mistä tulemme. Löydämme polun eheyttää ja parantaa suhteita, joissa on jännitteitä, epäluottamusta ja haavoja. Avaamme oven kiitollisuuteen. Voimme vapautua sellaisesta taakasta, mikä meille ei kuulu. Saamme mahdollisuuden astua rakkauteen – ja saada siitä voimaa tehdä elämässämme jotain kaunista ja hyvää.

 

Perhekonstellaatiossa ryhmän avulla tehdään näkyviksi perheissä vaikuttavia dynamiikoita. Menetelmän avulla etsitään syvempää ymmärrystä ongelmiin ja sitä kautta löytyy ratkaisuja, jotka vaikuttavat syvällä tasolla.

Perhekonstellaation – tai systeemisen konstellaation – avulla voidaan työstää monenlaisia kysymyksiä: ihmissuhteisiin, tunteisiin, uranvalintaan ja työhön liittyviä. Niiden ei tarvitse liittyä vain menneisiin sukupolviin: yhtä hyvin menetelmän avulla voidaan käsitellä nykyhetken ja tulevaisuuden kysymyksiä.

 

Menetelmän avulla voidaan tutkia ja ratkoa myös yhteisöllisiä kysymyksiä ja organisaatioiden ongelmia ja haasteita.

 

Systeemisen konstellaation menetelmä mullistaa niin terapiaa kuin työyhteisöjen kehittämistä: voimme tehdä näkyväksi taustalla näkymättömissä vaikuttavat dynamiikat ja voimat. Se nostaa meidät aivan uudelle tasolle ongelmien ratkaisussa.

 

Menetelmän on kehittänyt saksalainen terapeutti ja psykoanalyytikko Bert Hellinger.

 

Lue lisää menetelmästä täältä: perhekonstellaatioinfo

Peili-kasvuryhmä on merkittävä matka ihmisyytesi juurille

 

Vuoden aikana saat tehdä useita konstellaatioita, joiden kautta pala palalta tarkastelet ja työstät itsellesi tärkeitä asioita. Saat olla mukana ja seurata muiden konstellaatiota – se on suuri etuoikeus ja oivallusten lähde! Jokainen kokemasi konstellaatio on syväsukellus inhimillisen elämän tärkeisiin kysymyksiin.

"Olen oppinut tunnistamaan piilossa olevia suhteita, joita on itselläni ja kaikilla muilla myös."

"[Olen saanut] Inhimillistä ymmärrystä rakkauden olemassa olosta ja toisaalta niistä rajoista, joita kaikilla meillä on sen kokemisessa."

"[Olen saanut] Uusia oivalluksia suhteessa ihmissuhteisiin ja töihin. Olen iloinen, että olen uskaltanut kohdata pelottaviksi kokeamiani asioita."

"Olen saanut käsiteltyä itselleni vaikeita asioita, jotka ovat hankaloittaneet elämää ja ihmissuhteita."

"Olen saanut kokea monta konstellaatiota, sitä kautta ymmärrän siitä nyt paljon enemmän."

"Kasvuryhmä on ollut upea mahdollisuus."

"Omaan kasvuun panostaminen on tärkeintä, mitä olen itse itselleni antanut."

 

Työskentelymme on lempeää. Jokainen tekee juuri sen, mikä hänestä tuntuu hyvältä. Jokainen voi työstää juuri niitä asioita, jotka ovat hänelle tärkeitä.

Suuntamme on eteenpäin ja siksi irrotamme menneisyyden kahleita. Emme siis katso vain taaksepäin – päinvastoin: katsomme eteenpäin siihen, mitä haluamme luoda ja rakentaa.

 

Peili on nimensä mukaisesti peili: saat katsoa itseäsi ja pikku hiljaa alat nähdä toisenlaisen kuvan, jossa on rakkautta ja viisautta. Jokainen osallistuja on myös peili toisille: ryhmän kautta saamme mahdollisuuden ymmärtää enemmän itsestämme ja ihmisyydestä.

 

Ryhmässä kehittyvä luottamus mahdollistaa syvällisen työskentelyn – tämä on ainutlaatuinen ja ainutkertainen kokemus.

"Ryhmän kokoontumisten jatkumo on seurannut vierelläni erilaisissa elämäntilanteissa ja antanut tukea ja ennen kaikkea omaa ymmärrystä."

"[Olen saanut] Vertaistukea, voin olla ryhmässä kaikkine tunteineni. He ymmärtävät asioita, joita itsekin käyt läpi."

 

Peili-kasvuryhmä on systeemisen konstellaation ohjaajakoulutuksen ensimmäinen vaihe

 

Se on omakohtaista työstämistä, mikä on ainoa keino sisäistää menetelmän käyttö. Perhekonstellaatiota ei voi oppia kirjoista, vaan se opitaan omakohtaisen työstämisen kautta.

 

Sinänsä menetelmä itsessään on yksinkertainen, mutta vaikeus ei olekaan siinä, vaan inhimillisten dynamiikoiden ymmärtämisessä. Menetelmä on vain työkalu sille ymmärrykselle, joka koulutuksen myötä sinussa kasvaa.

 

Kenelle? 

 

Kasvuryhmä sopii kenelle tahansa henkilökohtaista kasvua etsivälle, joka haluaa saada tuen kasvulleen perhekonstellaation menetelmästä – joka haluaa löytää oman voimansa tehdä hyvää elämällään!

  • sinulle, joka kaipaat syvempää yhteyttä itseesi

  • sinulle, joka haluat ymmärtää paremmin perhedynamiikoita voidaksesi auttaa paremmin asiakkaitasi

  • sinulle, joka haluat oppia systeemistä konstellaatiota.

Kasvuryhmä sopii jokaiselle, joka haluaa oppia käyttämään perhekonstellaatiota, mutta se ei ole välttämätöntä – koulutuksen voi ottaa täysin oman kehityksensä tukena. Jos haluat oppia käyttämään systeemisen konstellaation menetelmää, tämä kasvuryhmä on ensimmäinen vaihe, jonka jälkeen voit hakea ohjaajakoulutuksen toiseen vaiheeseen. Peruskoulutuksen läpikäynti on edellytys ohjaajakoulutuksen toiseen vaiheeseen hyväksymiselle. Lue koulutuskokonaisuudesta täältä.

 

Mitä saat?

 

  • Tuen omalle kasvullesi niin ryhmältä, ryhmää ohjaavalta terapeutilta kuin käytetyistä menetelmistä.

  • Perusymmärryksen systeemisestä konstellaatiosta ja valmiudet aloittaa syvällisempi ohjausharjoittelu.

  • Ihmissuhdetaitoja, jotka tukevat sinua ihmissuhteissasi, työssäsi ja elämässäsi monissa tilanteissa.

  • Tietoisemman läsnäolon taitoa, joka kehittyy pikku hiljaa työskentelyn kautta – alat tuntea itsesi paremmin ja voit tehdä tietoisempia valintoja.

  • Kokemusta yksinkertaisten perhekonstellaatioiden ohjaamisesta (ks. moduuli 7 koulutuksen sisällöstä).

”Peilin aikana olen löytänyt syvempää itseymmärrystä ja ymmärrystä elämän systeemisyydestä. Olen saanut ’takaisin’ suuren määrän läheisiä perheenjäseniä kolmessa sukupolvessa konstellaatio-työskentelyn avulla. Ihmiset, joista on vaiettu suvussamme ja joista olen tiennyt vain paperilla, ovat astuneet elämääni. Se tuntuu huikealta. Yllättäen olen ’kohdannut’ ja tietoinen takanani seisovasta laajasta joukosta ihmisiä, eläviä ja kuolleita, jotka tukevat minua ja tahtovat minulle elämässäni hyvää. Tämä tietoisuus vaietuista perheenjäsenistä ei tullut kaivamalla heidät esiin, vaan tarkastelemalla konstellaation avulla minun elämääni liittyviä minua askarruttavia kysymyksiä, joista yksi oli tunne siitä, etten kuulu minnekään.

 

Minulle on ollut merkittävää saada tehdä konstellaatioita samojen ihmisten kanssa säännöllisesti pidemmällä aikavälillä. Se on mahdollistanut keskeytymättömästi syvenevän prosessin syvenevän luottamuksen ilmapiirissä. Ryhmän yhteinen energia ja ryhmäläisten konstellaatioista heränneet minua koskettaneet impulssit monipuolistivat, avasivat ja edistivät omaa työskentelyäni tuoden minut todennäköisesti nopeammin ja syvemmin seuraavaan elämääni liittyvään kysymykseen, jota halusin tarkastella oman konstellaation avulla.

 

Mielestäni olen saanut hyvän pohjan jatkaa konstellaatio-ohjaajakoulutukseen.

 

Jani Romanin ohjauksessa koin levollisuutta. Hän on keskusteleva ja pohdiskeleva, avoin ja tilaa antava, rauhallinen ja luottamusta herättävä, selkeä ja rakentavaa vuorovaikutusta ylläpitävä huumorintajuinen ohjaaja.”

 

Peili-kasvuryhmän osallistuja

Tärkeä ja ainutkertainen vuosi elämässäsi!

Peili-kasvuryhmän sisältö

 

Peili koostuu 8 moduulista (yhteensä 24 päivää), jotka kestävät á kolme päivää (to-la). Kaikilla kerroilla tehdään konstellaatioita.

 

Tapaamisajankohdat (noin kuuden viikon välein): 13.-15.6, 15.-17.8, 26.-28.9, 7.-9.11, 12.-14.12, 16.-18.1.2020, 5.-7.3 ja 23.-25.4. Kellonajat: 1. ja 2. päivä klo 9:30-18 ja 3. päivä klo 9:30-15:30.

Paikka: Espoo.

1. Systeemisen konstellaation perusteet (13.-15.6.2019)

Tutustuminen ryhmäläisiin

Systeemisen konstellaation perusteet: perusperiaatteet, omatunnon ja systeemisen omatunnon toiminta, ja perhedynamiikka, kuten vanhempien ja lasten suhde.

Oma henkilökohtainen elämäntilanne ja kasvutavoitteet

 

2. Perhesysteemien kuormat (15.-17.8)

Oman perhedynamiikan ja perhehistoriasta tulevien taakkojen työstäminen

Henkilökohtaiset konstellaatiot

 

3. Läsnäolo (26.-28.9)

Mindfulness ja läsnäolo - läpi tarinoiden yhteys todellisuuteen

Systeemisten tunteiden meditointi

Henkilökohtaiset konstellaatiot

4. Kohtaaminen, dialogi ja ihmissuhteet (7.-9.11)

Tärkeiden ihmissuhteiden eheyttäminen, kuten parisuhteet, omat lapset, ja muut läheiset ihmissuhteet

Dialogin taidot (systeemisyys ja dialogi kuuluvat oleellisesti yhteen - elämä on dialoginen); Nonviolent communication (NVC) kohtaamisen ja systeemisen ymmärryksen tukena

Toisen ihmisen kohtaaminen – peili itselle ja omien projektioiden kohtaaminen 

Kuunteleminen ja läsnäolo

Henkilökohtaiset konstellaatiot

 

5. Elämäntehtävä ja työ (12.-14.12)

Työ ja työsuhteet

Kuka olen? Mitä teen?

Henkilökohtaiset konstellaatiot

6. Konstellaatioiden ohjaaminen ja yhteiskunnalliset konstellaatiot (16.-18.1.2020)

Ensimmäinen päivä avoin; perhekonstellaatioiden ohjaaminen - havainnointi ja kokeminen

Yhteiskunnalliset konstellaatiot; avoin iltapäivä

Ryhmän ohjaaminen

 

7. Ohjausharjoittelu (5.-7.3)

Ohjausharjoittelu - henkilökohtaiset konstellaatiot

Ohjaajana toimiminen

 

8. Lopetus ja oman prosessin arviointia (23.-25.4)

Syventäviä henkilökohtaisia konstellaatioita vielä heräävistä kysymyksistä

Oman ja yhteisen kasvuprosessin tarkastelua

Päättäminen ja oman kasvun tukeminen jatkossa

Haku ohjaajakoulutuksen toiseen osaan

Hinta

 

Kasvuryhmän hinta on 3774 euroa + alv, yhteensä 4680 euroa. Sen voi maksaa esim. neljässä osassa tai sopimuksen mukaan kuukausittain 12 kk:n ajan.

Ohjaaja

Kasvuryhmän ohjaaja on Jani Roman. Hän on systeemisen konstellaation pioneereja Suomessa ja yhteiskunnallisten konstellaatioiden pioneereja maailmassa. Hän on kirjoittanut aiheesta ensimmäisen suomalaisen kirjan (2016) Systeeminen konstellaatio – Ihmisyhteisöjen näkymättömät voimat. Jani on myös TV:stä tuttu terapeutti: hän on esitellyt perhekonstellaation menetelmää YLEn Efter Nio -ohjelmassa 2016.

Jani on opiskellut menetelmää vuodesta 2002 ja osallistunut useisiin koulutuksiin Suomessa ja ulkomailla (yhteensä yli 70 koulutuspäivää, mm. Svagito Liebermeisterin ja menetelmän kehittäjän Bert Hellingerin opissa) sekä vetänyt itse perhe- ja organisaatiokonstellaatioryhmiä vuodesta 2005. Hän on myös tutkinut menetelmän käyttöä erityisesti organisaatioiden kehittämisessä ja kehittänyt menetelmään liittyvää teoriaa ihmisen sosiaalisten ominaisuuksien osalta. Janilla on kokemus yli 850 konstellaatiosta.

Jani on tehnyt psykodraamaa vuodesta 1994 ja on suorittanut kaikki psykodraamaohjaajakoulutukseen (terapeuttikoulutus) liittyvät kurssit vuosina 2000-2007 (yli 100 koulutuspäivää ja yli 90 ryhmäpäivää). Lisäksi hän on opiskellut psyko– ja sosiodraamaa useilla eri kursseilla sekä muita itsensä kehittämisen menetelmiä kuten NVC ja NLP, sekä tutustunut moneen eri terapiamuotoon Suomessa ja ulkomailla. Hän on opettanut joogaa ja meditaatiota vuodesta 1997.

Jani on myös tekniikan tohtori, väitellyt työpsykologiasta aiheena dialogi organisaatiokulttuurin kehittämisen menetelmänä.

Jani Roman
tekniikan tohtori (työpsykologia), psyko- ja sosiodraaman TRO, Master of Quality, energia- ja tuotantotalouden DI, terapeutti, mindfulnessohjaaja, systeemisen konstellaation ohjaaja ja kouluttaja, työnohjaajakouluttaja
Dialogi-instituutti

0500 762 772, etunimi.sukunimi at dialogi-instituutti.fi

Hakeminen

 

Hae kasvuryhmään 31.3.2019 mennessä. Hakemus on vapaamuotoinen kuvaus siitä, miksi haluat osallistua tähän kasvuryhmään. Hakemuksen pohjalta pidetään puhelinhaastattelu.

 

Kasvuryhmään otetaan osallistujat ilmoittautumisjärjestyksessä edellyttäen, että hakemus ja haastattelu ovat hyväksytyt.

Sitova ilmoittautuminen tapahtuu hakijan kasvuryhmään hyväksymisen yhteydessä. Jos osallistuja peruuttaa osallistumisensa 30 päivää tai vähemmän ennen ryhmää, hän sitoutuu maksamaan puolet ryhmän hinnasta. Koulutuksen alettua osallistuja sitoutuu maksamaan koko koulutuksen.

 

Koulutukseen otetaan korkeintaan 18 osallistujaa. Jos hakija ei mahdu tämän vuoden ryhmään, hän pääsee jonotuslistalle seuraavan vuoden ryhmään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Kokemuksia

”Olen osallistunut Jani Romanin ohjaamiin perhe-, organisaatio- ja yhteiskunnallisiin konstellaatioihin useamman kerran. Kaikissa niissä on tapahtunut merkittäviä asioita. Tarkasteltava ongelmatilanne on saanut konstellaation avulla uusia näkökulmia ja ratkaisumahdollisuuksia. Itse olen saanut konstellaatioista tärkeitä oivalluksia liittyen omaan elämääni, organisaatioihin tai jopa koko yhteiskuntaan.

Jani Romanin ohjaustavassa heijastuu tutkiva mieli, uteliaisuus ja halu oppia yhdessä osallistujien kanssa. Rauhallisella otteellaan hän antaa konstellaatiolle ja siihen osallistuville aikaa ja tilaa. Jani on ohjaajana empaattinen ja ohjattavan asiaan syventyvä. Hänen ohjaamissaan konstellaatioissa on helppo eläytyä eri rooleihin.”

Terttu Niemelä, FM, psykologi, johdon konsultti, työyhteisökehittäjä
Human Focus Oy, toimitusjohtaja
Kirjoittanut mm. ”Haasteena luottamus - työyhteisön sosiaalinen pääoma ja syvärakenne” ja ”Hengittävä työyhteisö - johtamista muutosvirrassa” (yhdessä Marja Mäkipeskan kanssa).

”Olen tuntenut Janin reilun kymmenen vuoden ajan. Tutustuin Janiin perhekonstellaation kouluttajana ja konstellaatioiden vetäjänä. Sittemmin Jani paneutui intohimoisesti myös organisaatiokonstellaatio -lähestymistapaan, tehden yhteistyötä lukuisten organisaatioiden kanssa. Hän tutki ja kehitti systemaattisesti lähestymistapaa, joka osoittautui voimalliseksi organisaatioiden kulttuuristen ilmiöiden ja teemojen tutkimisessa ja näkyväksi tekemisessä. Sain olla mukana kahdessa organisaation kehittämishankkeessa, joissa konstellaatiomenetelmä toi aivan olennaista tietoa organisaation näkymättömästä, mutta työntekijöille ja johdolle hyvin todellisesta maailmasta, jota oli ollut vaikea aiemmin pukea sanoiksi. Esille tultuaan ihmisten ymmärrys tilanteestaan ”loksahti" kohdalleen. Yhteiskunnalliset konstellaatiot, joista parissa olen ollut mukana, ovat jatkaneet tätä systeemistä tutkimusmatkaa. Kokemukseni roolissa työskentelystä on, että konstellaatiotyöskentelyt tuo tietoa "sisältä päin", voimakkaita kokemuksellisia oivalluksia, jotka ovat tuoneet uutta.

Olemme käyneet Janin kanssa lukuisia pohtivia ja tutkivia keskusteluja. Hienointa niissä on ollut se, että lähes aina on syntynyt jotain uutta oivallusta, sellaista, mitä emme olleet tavoitelleet, vaan mikä syntyi yhdessä ihmettelyn myötä. Jani on ihminen, joka taitaa dialogin aidosti, ei vain teoriassa.

Voin lämpimästi suositella Jania konstellaatiotyöskentelyn osaajana ja ammattilaisena. Olen kymmeniä kertoja ollut sekä hänen ohjaamissaan konstellaatioissa, että seurannut hänen työskentelyään asiakkaan kanssa ja ohjatessaan konstellaatiota. Janin tapa työskennellä on rauhallista, levollista ja arvostavaa. Hän on erinomaisen tilannetajuinen, mikä on näkynyt esimerkiksi lempeänä ja usein vapauttavana huumorina. Hän luo osallistujille turvallisen tilan työstää vaikeitakin aiheita. Jani kannattelee ihmisten prosessointia, mikä eritoten henkilökohtaisten ja/tai monimutkaisten kysymysten kohdalla on ollut kullanarvoista."

Lea Äikäs-Kohonen

FM, Senior Psychologist, työnohjaaja, konsultti, sovittelija