Systeemisen konstellaation pioneeri, TkT (työpsykologia), DI, MQ, terapeutti Jani Roman

 

Janilla on harvinaisen monipuolinen tausta: hän on opiskellut ja tehnyt psykodraamaa vuodesta 1994, väitellyt työpsykologiasta vuonna 2005, tukenut kymmeniä organisaatioita yrityskulttuurin, johtamisen ja toiminnan kehittämisessä - joukossa Suomen suurimpia fuusioita, tutkinut ja soveltanut systeemisen konstellaation menetelmää vuodesta 2002 ja on kokenein menetelmän harjoittaja Suomessa.

Jani toi menetelmän Suomeen ystävänsä Amita Lehden kanssa vuonna 2002. Konstellaatio-opintoja Jani on suorittanut Espanjassa, Ruotsissa, sekä menetelmän kehittäjän, äskettäin edesmenneen Bert Hellingerin, opissa Itävallassa.

Jani on julkaissut systeemisestä konstellaatiosta kirjat

  • Systeeminen konstellaatio: ihmisyhteisöjen näkymättömät voimat (BoD – Books on Demand, 2016)

  • Ikkuna näkymättömään: systeeminen konstellaatio ja systeeminen ymmärrys (BoD – Books on Demand, 2016)

Systeemisen konstellaation pioneerina Jani on tutkinut menetelmän soveltuvuutta organisaatioiden kehittämiseen useiden eri organisaatioiden kanssa, osin Työsuojelurahaston tuella. Hän on myös erittäin kokenut yhteisen kulttuurin rakentaja yritysfuusioissa.

 

Jani on Dialogi-instituutti -koulutusyrityksen sekä Systems Enlightenment -konsultointiyrityksen perustaja. Hänen suosituille kursseilleen on osallistunut jo yli 8000 kurssilaista. Kursseihin lukeutuvat:

 

Janin yhteystiedot ovat:

Puh. 0500 762 772, s-posti jani.roman@dialogi-instituutti.fi

 

Tärkeä käännekohta elämässäni oli, kun aloitin psykodraaman tekemisen yli 25 vuotta sitten (1994). Olen läpikäynyt seitsemän vuotta kestäneen psykodraamaohjaajakoulutuksen (terapeuttikoulutus) ja ollut yhteensä 11 vuotta psykodraamaryhmissä 2-3 päivää kuukaudessa työstäen itseäni, ihmissuhteitani ja tunteitani. Ja tämän lisäksi vielä perhekonstellaation koulutukset Suomessa, Espanjassa, Ruotsissa ja Itävallassa vuodesta 2002 lähtien!

 

Olen vetänyt perhekonstellaatioryhmiä vuodesta 2005 ja kouluttanut menetelmän käyttöä vuodesta 2016. Minulle on ollut suuri nautinto nähdä, miten ihmiset ovat todella työstäneet itseään, kasvaneet ja löytäneet elämää tukevia oivalluksia.

Minulle tärkeintä on ihmisenä kasvu, mikä tarkoittaa yleensä myötätunnon, läsnäolon ja aitouden kehittymistä.

 

Näiden lisäksi koen, että meille ihmisille on äärimmäisen tärkeää kehittää systeemistä ymmärrystämme, mikä tarkoittaa tekojemme seurauksien tajuamista ja oman paikkamme löytämistä koko ekosysteemissä.

 

Olisin voinut aloittaa tämän esittelyni myös näin: olen neljän lapsen isä, ja puoliso vaimolleni, ja asumme koiramme kanssa Karjaalla Raaseporissa lähellä luontoa. Viihdymme hyvin yhdessä ja olenkin aina pyrkinyt olemaan mahdollisimman paljon kotona lasten kanssa. Aika menee nopeasti ja vanhin on jo kohta täysi-ikäinen (2002) ja nuorin syntyi lokakuussa 2019.

Pähkinänkuoressa

Jani Roman on Dialogi-instituutin perustaja. Hän on systeemisen konstellaation pioneeri ja kokeneimpia organisaatiokulttuurin kehittäjiä Suomessa. Janilla on yli 20 vuoden kokemus vaativista organisaatioiden kehittämisen hankkeista sekä toiminnallisista menetelmistä. Kuten myös meditaatiosta ja psykodraamasta.
 
Jani on tekniikan tohtori (työpsykologia), energia- ja tuotantotalouden DI, Master of Quality, psyko- ja sosiodraaman TRO, mindfulnessohjaaja ja systeemisen konstellaation ohjaaja sekä kouluttaja. Hän on läpikäynyt psykodraamaohjaajan seitsenvuotisen koulutuksen (terapeuttikoulutus).

Jani on myös TV:stä tuttu terapeutti - hän on esitellyt perhekonstellaation menetelmää YLEn Efter Nio -ohjelmassa vuonna 2016.

”Olen tuntenut Janin reilun kymmenen vuoden ajan. Tutustuin Janiin perhekonstellaation kouluttajana ja konstellaatioiden vetäjänä. Sittemmin Jani paneutui intohimoisesti myös organisaatiokonstellaatio -lähestymistapaan, tehden yhteistyötä lukuisten organisaatioiden kanssa. Hän tutki ja kehitti systemaattisesti lähestymistapaa, joka osoittautui voimalliseksi organisaatioiden kulttuuristen ilmiöiden ja teemojen tutkimisessa ja näkyväksi tekemisessä. Sain olla mukana kahdessa organisaation kehittämishankkeessa, joissa konstellaatiomenetelmä toi aivan olennaista tietoa organisaation näkymättömästä, mutta työntekijöille ja johdolle hyvin todellisesta maailmasta, jota oli ollut vaikea aiemmin pukea sanoiksi. Esille tultuaan ihmisten ymmärrys tilanteestaan ”loksahti" kohdalleen. Yhteiskunnalliset konstellaatiot, joista parissa olen ollut mukana, ovat jatkaneet tätä systeemistä tutkimusmatkaa. Kokemukseni roolissa työskentelystä on, että konstellaatiotyöskentelyt tuo tietoa "sisältä päin", voimakkaita kokemuksellisia oivalluksia, jotka ovat tuoneet uutta.

 

Olemme käyneet Janin kanssa lukuisia pohtivia ja tutkivia keskusteluja. Hienointa niissä on ollut se, että lähes aina on syntynyt jotain uutta oivallusta, sellaista, mitä emme olleet tavoitelleet, vaan mikä syntyi yhdessä ihmettelyn myötä. Jani on ihminen, joka taitaa dialogin aidosti, ei vain teoriassa.
 

Voin lämpimästi suositella Jania konstellaatiotyöskentelyn osaajana ja ammattilaisena. Olen kymmeniä kertoja ollut sekä hänen ohjaamissaan konstellaatioissa, että seurannut hänen työskentelyään asiakkaan kanssa ja ohjatessaan konstellaatiota. Janin tapa työskennellä on rauhallista, levollista ja arvostavaa. Hän on erinomaisen tilannetajuinen, mikä on näkynyt esimerkiksi lempeänä ja usein vapauttavana huumorina. Hän luo osallistujille turvallisen tilan työstää vaikeitakin aiheita. Jani kannattelee ihmisten prosessointia, mikä eritoten henkilökohtaisten ja/tai monimutkaisten kysymysten kohdalla on ollut kullanarvoista.”

Lea Äikäs-Kohonen

FM, Senior Psychologist, työnohjaaja, konsultti, sovittelija

”Olen osallistunut Jani Romanin ohjaamiin perhe-, organisaatio- ja yhteiskunnallisiin konstellaatioihin useamman kerran. Kaikissa niissä on tapahtunut merkittäviä asioita. Tarkasteltava ongelmatilanne on saanut konstellaation avulla uusia näkökulmia ja ratkaisumahdollisuuksia. Itse olen saanut konstellaatioista tärkeitä oivalluksia liittyen omaan elämääni, organisaatioihin tai jopa koko yhteiskuntaan.

Jani Romanin ohjaustavassa heijastuu tutkiva mieli, uteliaisuus ja halu oppia yhdessä osallistujien kanssa. Rauhallisella otteellaan hän antaa konstellaatiolle ja siihen osallistuville aikaa ja tilaa. Jani on ohjaajana empaattinen ja ohjattavan asiaan syventyvä. Hänen ohjaamissaan konstellaatioissa on helppo eläytyä eri rooleihin.”

Terttu Niemelä

FM, psykologi, johdon konsultti, työyhteisökehittäjä