Elämä haluaa sinun menevän eteenpäin

Jani Roman

Elämä haluaa sinun menevän eteenpäin

* Varoitus: tämä artikkeli voi järkyttää minäkuvaasi.

 

 

Kuka olet? Mitä teet? Niin, mitä teet elämälläsi?

 

Kuka olen on järisyttävän syvä kysymys. Ehkä alat ajatella perhettäsi, työtäsi, koulutustasi ja kiinnostuksesi kohteita?

 

Olemmehan syntyneet tiettyyn perheeseen, saaneet tietynlaisen kasvatuksen, roolimalleja, identiteettiä ja jopa taakkasiirtymiä (= sukupolvelta toiselle siirtyviä vaikeita tunteita, traumoja ja toimintamalleja).

 

Mutta onko tämä minä? Vai onko se vain kuori, kuin pääsiäisenä maalattu kananmunan kuori? Mitä on kuoren sisällä?

 

Näitä kysymyksiä olen miettinyt järjestäessäni Oma Voima™ -kurssia, jossa menemme olemassaolomme ytimeen.

 

Ytimessä on suhteemme vanhempiimme. Perustamme on rakentunut varhaisten kiintymyssuhteiden kautta: minäkuvamme, identiteettimme, luottamuksemme, kykymme kokea myötätuntoa ja rakkautta. Niistä suhteista ovat syntyneet rajat, joiden sisällä asumme.

 

Ja kun vastaamme kysymykseen, kuka olen, niin usein katsomme näitä rajoja. Määritämme itseämme rajojen kautta.

 

Perhekonstellaatio on menetelmä, joka tuo meille näkyväksi näitä alitajuisia mekanismeja, joista rajamme syntyvät. Voimme menetelmän avulla ensimmäistä kertaa alkaa ymmärtää itseämme: mistä tulemme ja millaiseksi olemme kasvaneet.

 

Näemme, millaisia kuvioita kananmunan kuoriin on maalattu. Joillekin siksakkeja, joillekin värien sekamelskaa, joillekin haaleita läiskiä.

 

Mutta onko tämä kuori sama kuin minä?

 

Kun työstämme näitä kysymyksiä perhekonstellaation avulla, niin kuoreen alkaa tulla säröjä. Sisältä alkaa pyrkiä ulos jotain sellaista, mitä emme ole ennen nähneet.

 

Yksilökeskeinen kulttuurimme on niin kovin kohdistanut huomiomme kuorien kuvioihin ja asumuksemme rajoihin, että emme ehkä ole edes tulleet ajatelleeksi, että sisällämme on salaisuus.

 

Sisällämme on elämän mysteeri.

 

Olemme elämän lapsia.

 

Tämä on järisyttävä minä-identiteetin muutos.

 

Elämä on tuottanut minut. Elämä aikojen alusta on kulkenut eteenpäin ja me olemme sen viimeisimmät tuotokset.

 

Kun olen keskittynyt kuoren kuvioihin, minulta on jäänyt huomaamatta, että olenkin itse Elämä. Luulin olevani erillinen yksilö, mutta olenkin Elämän yksi ilmentymä.

 

Ja huimaavinta tässä on tajuta, että kaikki tämä tapahtuu nyt. Se ei tapahdu kirjoissa tai elokuvissa, vaan tämä hengitys tässä on Elämä itse, joka hengittää.

 

Ja Elämä haluaa, että menet eteenpäin. Miljoonia vuosia Elämä on kulkenut eteenpäin muotoaan muuttaen. Nyt se on tässä, ja haluaa mennä eteenpäin.

 

Sinun ei tarvitse jäädä rajojesi sisälle.

 

*

 

Tiedätkö, mikä merkitys suhteellasi vanhempiisi on elämääsi?

 

Se vaikuttaa menestykseesi, työhösi, parisuhteeseesi ja suhteessa lapsiisi.

Katso ilmainen video, jossa avaan vanhempisuhteiden merkitystä!

 

Jotain minusta: olen Jani Roman ja tehnyt psykodraamaa vuodesta 1994, käynyt läpi seitsemänvuotisen psykodraamaohjaajakoulutuksen (terapeuttikoulutus), ja perhekonstellaation pioneeri Suomessa vuodesta 2002.

 

Olen myös tekniikan tohtori (työpsykologia) ja erikoistunut organisaatiokulttuuriin, dialogiin ja systeemiseen näkökulmaan.

Yllä oleva teksti kuvastaa ymmärrystä, mikä minulle on kehittynyt 25 vuoden psykodraaman ja erityisesti 17 vuoden perhekonstellaation tekemisen kautta.